Mobil hidraulikus gépek

Mobil hidraulikus gépek javítása

Egyik fő szakterületünk a mobil hidraulikus gépek hidraulikus fődarabjainak (hidraulika szivattyú, hidromotor, vezérlőtömb, munkahenger) javítása.

Ezek a gépek vagy kerekeken vagy lánctalpakon járnak ezért nevezzük őket mobil hidraulikus gépeknek. Az ipar és a mezőgazdaság számos területén dolgozó gépeken végzünk javításokat. A mezőgazdasági területről traktorok, kombájnok jellemzőek az építőiparban pedig főleg a kotró- és, rakodógépek. Számos gépet javítunk a bányászat, a szállítmányozás vagy erdészet ágazatokban. Az évek során megismertük a leggyakrabban használt hidraulikus megoldásokat és a legtöbb hidraulika gyártó termékeit. Egyik fő erősségünk, hogy nagy tapasztalattal és sok beszerzési forrással rendelkezünk. Ezt azért hangsúlyozzuk, mert sokszor az eredeti alkatrész vagy nem beszerezhető vagy irreálisan drága/hosszú szállítási határidővel vásárolható csak meg. Jól tudjuk, hogy ügyfeleinknek leggyakrabban az az igénye, hogy

1. egy hidraulika szerviznek egyáltalán legyen megoldása a javításra vagy a meghibásodott hidraulikus egység cseréjére, kiváltására

2. elfogadható időn belül

3. és elfogadható áron. 

Általában ezek a legfontosabb tényezők, a helyzettől függően persze változik a három dolog fontossága.

Gyakori hibajelenségek, okaik és javításuk

Hidraulikus funkciók szempontjából

Ha az egyik oldali menetelés nem működik gyanakodhatunk mind a hidromotorra, mind a szivattyúra. Nagyobb gépeken külön szivattyú (vagy egy ikerszivattyú egy tagja) termeli a nyomást mindkét oldal hidraulikus hajtómotorjához. Nem szoktuk vállalni csak az egyik oldal javítását a másik bevizsgálása nélkül, ugyanis ebben az esetben rögtön a másik oldal (valószínűsíthetően szintén kopott szivattyú-hidromotor párja) lép elő leggyengébb láncszemként.

Ha a gép elgyengül mikor bemelegszik, akkor a kopás lehet a kiváltó ok, mert a melegebb olaj vékonyabbá, hígabbá válik.

Ha valamelyik fődarab folyik, biztosat csak szétszerelés után tudunk mondani. Logikusnak tűnhet, hogy akkor tömítéscsere, de nem mindig ilyen egyszerű.

Ha zajt hallunk a hidraulika rendszer felől, azonnal álljunk meg, nehogy az estelegesen letört és a rendszerben keringő darabok, spén nagyobb károkat okozzon.

Hidaraulika szivattyúk esetében

Ha a hidraulika szivattyú nem nyom eléggé, valószínűsíthető a kopás, ez fogaskerék szivattyúk esetében szakszerűen nem javítható, ilyenkor csereszivattyúval tudunk segíteni. Mivel a dugattyús szivattyúk általában drágábbak, itt sokszor gazdaságos a javítás. Ha folyik legtöbbször nem elég a tömítésgarnitúrát cserélni, mivel ennek oka a kopásból eredő nagy résolaj veszteség (a kopással arányosan egyre kevesebb olaj jut a nyomóágba). Bővebben itt olvashatunk erről.

Hidromotorok esetén

Szinte teljesen megegyeznek a szivattyúknál említettekkel. A résolaj veszteség ismert probléma más, szintén hidraulikus elven működő szakterületeken is, pl.: Szervójavítás.

Vezérlő tömbök, útváltók esetén

A javítás itt elég összetett lehet, főleg a nagy értékű ún.: monolit vezérlőtömbök esetén éri meg. Itt az illesztés tűréshatára elsődleges, ez precíz munkát igényel. Ezeknél a dugattyús elven működő tömböknél hónolnunk kell a furatot, sokszor új dugattyút gyártani, krómozni, stb. Bővebben…

Munkahengerek esetén

Legtöbbször folynak, ha a szár nem görbült, nincs rajta bemaródás, megúszhatjuk egyszerű tömítéscserével. Máskor szüksége lehet a szár cseréjére vagy akár az egész munkahenger újra gyártására is. A szükséges nyomáspróba természetesen egyik esetben sem maradhat el.

A javítás menete

Helyszíni felmérés, hibamegállapítás. Hozzáállásunk a javításokhoz: mindig legyen egy tiszta képünk, hogy milyen hibával állunk szemben. Ha ismerjük a hidraulikus rendszer működését, logikáját sokszor következtethetünk is a hiba jellegére. Ebben szakértő kollégánk szívesen segít telefonon. Vannak azonban olyan hibák, amikhez érdemes helyszínre kiszálló hidraulikus szakember segítségét kérni. Tapasztalataink alapján ez a néhány tízezer forintos költség sokszor százezreket spórol, nem beszélve a sok bosszúságtól, amit sikerül ezáltal elkerülni és persze a megtakarított időről.gy szerelés

Mivel elsősorban a hidraulikus főegységek javításával foglalkozunk, ezért helyszíni munkánk csak a hibamegállapításra és a fődarab leszerelésére és elszállítására korlátozódik. Egy szivattyú vagy vezérlőtömb javítása hidraulika műhelyben történik, könnyen belátható, hogy a helyszínen ilyen precíz munkára nincs lehetőség.

Helyszínről elszállítást akkor is kérhet tőlünk, ha nem mi szereljük le pl. a szivattyút. Az alkatrész beazonosítása kulcsfontosságú.  A hidraulikus gépgyártók általában beszerzik a szivattyúkat, hidromotorokat és ellátják saját cikkszámukkal. Ez sokszor megnehezíti, hogy beazonosítsuk, mely cikkszámon rendelhető a szivattyúgyártótól a megfelelő technikai szivattyú. Ez történhet 3 féleképpen. Ha szerencsénk van pl. egy traktor esetében a John Deere cikkszámból megtudjuk, hogy mely Bosch-Rexroth cikkszámon kell hidraulika szivattyút rendelnünk. Vagy egy Caterpillar kotró esetében milyen cikkszámon rendeljük a Kawasaki szivattyút. Nehezebb a helyzet, ha a szivattyún cikkszám nem látható, ilyenkor segítségünkre lehet az a sok hidraulikus gépkatalógus, amiket az évek alatt gyűjtöttünk be. Fogaskerék szivattyúk esetén, ha a cikkszám nem látszik, beméretezzük a szivattyút. Kérje kollégánk segítségét!

Ha van esély a javításra, a műhelyben egy-két napon belül szétszereljük a szivattyút, vezérlőtömböt, stb és megállapítjuk a hibát, legtöbbször fotóval is dokumentáljuk az állapotfelvételt, hogy mely alkatrészek kopottak, bemaródottak, esetleg törtek el.

Ha azt állapítjuk meg, hogy az alkatrész javítható, pl. egy nagy értékű axiál dugattyús szivattyú, katalógusból kiírjuk a szükséges alkatrészeket és ajánlatot kérünk több forrásból is a szállítási határidőre és az árra, ha nincsenek raktáron az alkatrészek. Ha az alkatrész nem javítható, akkor cseredarabot vagy kiváltó alkatrészt biztosítunk.

Elkészítjük az árajánlatot, amit emailben lehet megrendelni. A javítás elkészültével munkánkat ellenőrizzük: nyomáspróbázzuk majd pedig kiszállítjuk a javított vagy csere alkatrészt.

Kérje kollégánk segítségét emailben vagy telefonon!


Gyors ajánlatkérés

Kérjen ajánlatot egyszerűen javításra vagy új termékre 2 perc alatt!

×

Kapcsolatfelvétel Ügyfélszolgálat hívása Visszahívást kérek